Szigetvár

ismertető, Szigetvári képek, galéria




Szigetvár

Szigetvár dél-dunántúli település, Baranya nyugati szélén helyezkedik el, a Zselic déli oldalán. Népessége 11 ezer fő. A város a térség foglalkoztatási, közlekedési, oktatási, közművelődési, egészségügyi, idegenforgalmi és kulturális központja. Fontos közúti és vasúti csomópont. Közúti távolsága Barcstól és a horvát államhatártól 31 km.


Szigetvár történelmi város, amelynek neve összekapcsolódik Zrínyi Miklós és vitézeinek hősiességével. A hangulatos kisvárosban sétálva lépten-nyomon találkozhatunk a történelmi múltunk máig megmaradt értékeivel. Történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje, kiváló minőségű gyógyvíze.

Tekintse meg a város nevezetességeit, ismerkedjen meg történelmi értékeivel, élvezze a hatékony gyógyviz csodálatos erejét és látogasson el a Dél-Zselic lábához, kóstolja meg a kitűnő borokat, élvezze Szigetvár lakóinak vendégszeretetét!

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


align=left A küzdelmes történelmi múlt több sajátos emlékét őrzi a város. A vár a Szulejmán dzsámival történeti kiállításnak ad otthont.

Az Ali pasa dzsámi, amely átépítve a város főterének a plébániatemploma, benne a híres, 1789-esévben készült Dorfmeister István kupolafreskójával.

A Törökház, amely Magyarország egyetlen ilyen jellegű épületemléke ugyancsak kiállításnak ad otthont.


align=right 1994-ben avatták fel a két nép barátságát jelképező Magyar-Török Barátság parkot a város határában a Kaposvárra vezető út mentén.

Szulejman szultán jelképes síremléke és szobra, valamint a török ívókút mellett a vár hős védőjének, Zrínyi Miklósnak emléket állító szobort is láthatnak az ide érkező látogatók.

align=left Szigetvár építészeti emlékei közé tartozik a turbéki kegytemplom és a Zárda utcai barokk Ferences templom a zárdával, amely ma zeneiskola.

Sok látogatót vonz a Makovecz Imre tervei alapján épült Vigadó épülete. Impozáns megjelenésével ad otthont sok kulturális rendezvénynek.

A város 1996-ban ünnepelte a kórházi ellátás fennállásának 100. évfordulóját. E tevékenység mai aktív képviselője a 439 ágyas korszerű kórház, ahol a gyógyhatású termálvizet hasznosítják.

FÜRDŐKULTÚRA


align=right Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje - történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett - a kiváló minőségű gyógyvíz. Két éven át tartó építkezés eredményeként 2007 szeptembere óta Szigetvár város szívében - a régi termálfürdő helyén - egy kiemelkedően impozáns, szemet gyönyörködtető létesítmény nőtt ki.

Szigetvár a pihenés és felüdülés céljából idelátogatók mellett tárt karokkal várja a gyógyulni vágyókat is, ezért is történt meg a Városi Kórház rekonstrukciója, amelynek eredményeként az intézmény kitűnő szakemberekkel ellátott, korszerű épületben és minőségi szolgáltatásokkal várja pácienseit.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, KÖZELI KIRÁNDULÓHELYEK


Szigetvár közepébe ékelődött 20-25 hektárnyi gondozott parkerdő a Várparkot is magában foglalva bizonyítja a város sikeres környezetvédelmi tevékenységét is.

VÁROSTÖRTÉNET


align=left A mai város környéke már a történelem előtti időkben is lakott hely volt. A magyarok a IX.-X. század fordulóján jelentek meg a területen, ahol keresztény szláv törzseket találtak. A királyság első két századában a Szigetvárott megtelepedő bencés, majd premontrei szerzetesek példája nyomán megindult az ipar és kereskedelem.

A település a XV. században már a középkori fogalmaknak megfelelően város, amely 1446-ban mezővárosi rangot kapott. A XV. században már védőművekkel és várral is megerősítették. A török hadak csak többszöri tamadás után foglalták el a várat. 1566. szeptember 7-én Zrínyi Miklós a vár akkori kapítánya maroknyi életben maradt katonájával a Belső-várból kirohant a török csapatok kezében levő területre. Itt érte őket a halál. Tettük a magyar történelemben az önfeláldozó, hősi hazaszeretet jelképévé vált.

align=right Az elnéptelenedett városba főként török mesteremberek költöztek. Az oszmán-török birodalom egyik végváraként megerősített várával államigazgatási, gazdasági, vallási központja lett a környéknek. E korból származó, mai épületmaradvány jelzi az itt folyt pezsgő életet. 122 évi uralom után 1688-1689-ben foglalták vissza a császári seregek, és a török végvárból osztrák vár lett. A helyzetet nehezítette, hogy Mária Terézia földesúri kézbe adta a várost a várral egyetemben.

align=left 1944-ig gazdasági központként működött. 1868-ban átadták a Pécs-Barcs közötti vasútvonalat, amely az országos ipari és kereskedelmi vérkeringésbe kapcsolja be a várost. Ebben az időszakban alakul meg a Fehér-féle gőzmalom 1881-ben, 1884-ben a Szigetvári Cipőgyár, s később 1937-ben a konzervgyár. A mind nagyobb fejlődésnek induló város a hősi helytállás 400. évfordulóján 1966-ban kapott városi rangot.

Települések Szigetvár közvetlen közelében

Települések Szigetvár környékén